Kako uštedeti novac - Štednja, kuponi i pametna kupovina

Da li ti se čini da, koliko god novca imaš, nikad nije dosta i uvek nekako zafali? Kao da je čarobni duh iz lampe, umesto da ti usliši tri ženje, magičnom gumicom obrisao pare sa tvog računa, stavio ih u svoj džep i otišao na Maldive (ili u Vrnjačku Banju, zavisi koliko si imao na računu). Eh, svima nam je poznat taj osećaj!

Ponekad smo sami sebi neprijatelji, ne razmišljamo i novac trošimo kao da sutra ne postoji. A sutra postoji i donosi nam najdraže poklone - račune i troškove. Ako hoćeš da budeš pripremljen na sve, baci pogled na ostatak teksta. Nećemo ti naplatiti savete, ne brini!

Vodi evidenciju troškova

Pre svega, jako je važno da imaš uvid u svoje troškove. Kada nemaš pojma na šta sve daješ novac, u narednom trenutku se zapitaš gde je novac nestao. Osetiš se opljačkano, a zapravo si lopov ti! Zato, počni da vodiš evidenciju troškova. Odaberi blokče, planer ili svesku, koju ćeš posvetiti samo tome.

Mali troškovi su jednako bitni kao veliki

Znaš za onu izreku - Otrov se čuva u malim bočicama? Iako držiš štit i čuvaš se velikih troškova, mali troškovi poput otrovnih strelica nezapaženo napadaju tvoj novčanik. Upravo zbog toga, moraš smanjiti kako velike, tako i male troškove, Smanji odlaske na skupu kafu, piće, brzu hranu i izlaske. Korak po korak do cilja!

Foto: pexels.com

Zrno po zrno pogača

Bez štednje i korigovanja troškova, novac se neće sam zadržati na tvom računu. Ako tek počinješ sa štednjom, najbolje je da za početak kreneš od manjeg iznosa novca, kako te ne bi opteretilo puno, a opet bi ti značilo. Počni da odvajaš novčanice od 10,20 ili 50 dinara. Kada vidiš da to nije ništa strašno, počni sa većim novčanicama. Kroz par meseci, moći ćeš pristojno da uštediš.

Da li si čuo za tehniku 50/30/20? Ona se bazira na tome da, 50% svog novca potrošiš na svakodnevni život, 30% na želje, a 20% odvojiš sa strane i prištediš. Možda neće svako moći da napravi baš ovu razmeru, zbog visine primanja i ostalih troškova, ali bi svakako trebalo bar jedan deo plate staviti sa strane. Ovo će ti dobro doći za putovanja, krečenje, novi auto ili za jednostavno one "Ne daj Bože" situacije.

Odredi svoje prioritete i postavi ciljeve

Razmisli šta je to što ti je važno, a potrebna ti je određena suma novca za to. Da li si želeo da promeniš automobil, da se preseliš, da odeš na odmor ili jednostavno na drugu planetu? Kada jasno odlučiš koji je tvoj cilj u narednom periodu, biće ti lakše da za to i odvajaš novac. Samo zamisli sebe iz budućnosti, nasmejanog i "bogatog". Misli na sebe i pobedi sebe, zbog sebe.

Kartice za popuste, poeni i aplikacije

Sigurno si čekao u redu u nekoj prodavnici iza neke bakice koja je pokupovala stvari kao da se sprema za apokalipsu. Zapitao si se kako će sve ovo da plati, a onda bakica udari jedan šah-mat i izvadi kartice i kupone, pa je ceo račun izađe nula dinara, još i njoj plate na kraju. E pa, budi kao ta bakica!

Mnoge kompanije nude loyalty kartice za svoje korisnike. Negde ćeš uz samu karticu dobiti popust, negde ćeš skupljati poene a negde ćeš preko aplikacije imati određene pogodnosti. Koja god opcija da je dostupna, nemoj propustiti tu priliku.

Foto: pexels.com

Hrana - Koliko je moguće uštedeti?

Hrana je definitivno važan faktor svačijeg života i na nju ide veliki deo novca. Ipak, kada malo bolje sagledaš sve, i na njoj se može uštedeti.

Ne mislimo na izgladnjivanje, naravno. Mislimo da treba da prvo, napraviš spisak kada ideš u kupovinu. Znaćeš tačno šta ti je potrebno i ograniči se samo na to. Možeš napraviti spisak obroka za nedelju dana i tako osmisliti koje varijacije možeš napraviti od istih sastojaka. Takođe, ručak za posao ponesi od kuće, osim što svaki dan idzvajaš novac za to.

Šoping i ušteda - Popusti i sniženja

Iako šoping ne spada u primarnu grupu neophodnih stvari (osim ako bi pre kupio patike nego jeo, a to je već pomalo čudno), potrebno je ponekad i častiti sebe. Istina, to može biti mač sa dve oštrice. Nekad se jednostavno zaletimo i novčanik bude brži od pameti. Obrati pažnju na međusezonska, sezonska sniženja, odabrane artikle, poslednje komade i još mnoge druge varijante. Na tebi je da istražiš sajt i ponudu željene kompanije, vidiš da li pripremaju neka sniženja i na vreme se pripremiš.

Kuponi - Prečica do najboljih cena

Kuponi su još jedan sjajan način da za tren oka stigneš do najboljih cena. Na našem sajtu možeš pronaći ogroman izbor različitih kupona koji te vode do velikih popusta, pretplata i sjajnih prilika da za malo novca dođeš do puno sreće.

Ako ti je potrebna odeća i želiš da začiniš svoj izgled, tu su Mohito kuponi, a takođe i popusti za ostale fashion brendove kao što su Cropp, House, Zaful, Factcool i drugi. Neka tvoji autfiti budu zapamćeni svuda, a tvoj novčanik srećan.

Želiš da opremiš svoj dom, a nikako da odvojiš dovoljno novca i za to? Izgleda da ti zvoni telefon, jer zovu te primamljiva Emmezzeta sniženja. Osim toga, Sinsay u kategoriji „Kuća“ ima pregršt zanimljivih stvari, do kojih možeš doći naravno zahvaljujući našim kuponima. Takođe, ne zaboravi na iRobot, gde možeš pronaći Roomba i Braava robotske usisivače i brisače podova. Zaboravi na mukotrpno usisavanje, uz ovaj tip usisivača, sve brige će nestati. Dobro, da može da štampa novac bio bi još bolji, ali za sada je dovoljno što detaljno čisti pod, umesto tebe!

I naravno, ako jednostavno želiš da se posvetiš svom hobiju, imamo puno opcija i za to. Baviš se slikanjem i želiš da uložiš u svoj talenat - čekiraj Artmie kupone. Teretana i zdrav život su tvoj put - kreni put MyProtein sniženja. Želiš da stekneš nova znanja i naučiš nove jezike - say hello Italki kuponima. Imaš bezbroj opcija, samo na našem sajtu!

Sve što je lepo ima svoj kraj, tako i ovaj tekst. A kako kažu, svaki kraj donosi novi početak, tako da se nadamo da je ovo početak tvog promišljenog trošenja novca. Zapiši naše savete, primeni ih i uštedi, a onom čarobnom duhu iz lampe prosledi link našeg sajta, pa kad i on nauči da štedi, neće više morati da krade od tebe.

Sofija Vujošević - Mega Kuponi

Zaljubljenik u čitanje i pisanje, večiti sanjar, večito nasmejan. Sofija se pisanjem bavi veoma dugo, kako u poslovne svrhe, tako i za svoju dušu.

Objavila je zbirku pesama "Čupava sanjalica”. Osim što se bavi pisanjem, radi sa knjigama i njena ljubav prema istisnutim slovima na papiru je ogromna.

Smatra da je sreća u malim stvarima, belim papirima, obimnim knjigama, sunčanim danima i veliki popustima!