Hajde da predstavimo Temu - Šta je to i kakvi su popusti?

"Temu je stigao i kod nas!" viknuće oni među nama koji ne mogu živeti bez online kupovine i bez sjajnih popusta. Neki drugi, pak, pitaće se šta je sad to.

I ajde sad ti njima objasni da je to kao Aliexpress. Samo bolje. I brže, i, pa, uz ove sjajne Temu popuste, i jeftinije. Nadamo se samo da nećeš morati da objašnjavaš i šta je Aliexpress.

Tek smo se navikli da naručujemo iz kineskih prodavnica, na njihovu sjajnu ponudu za presmešne cene, i u zamenu smo prihvatili i čekanje od četiri meseca na paket. Da ne spominjemo da će pošta možda da prisvoji paket, a možda i neće. Šanse su tu oduvek bile 50/50, pa ne čudi da Aliexpress sada sve ređe nudi besplatan shipping za Srbiju.

I sad imamo Temu, koji funkcioniše na sličan način. Mlađi brat Aliexpressa, koji obećava pakete u roku od samo par nedelja na tvojim vratima (ili bar na lageru pošte), uz uglavnom besplatan shipping. Ako smo te zainteresovali ovim informacijama, dozvoli nam da te bolje upoznamo sa Temu prodavnicom i šta sve tamo možeš naći.

Foto: pexels.com

Šta je Temu.com i šta tamo mogu da kupim?

Temu.com je, dakle, kineska online trgovina koja po svom izgledu, ponudi i sjajnim kuponima zaista podseća na Aliexpress. Vrlo je jednostavna za korišćenje, cene su maltene neverovatne, a jednostavno je i poručivanje. Ako si ikada poručila nešto sa Aliexpressa, snaćićeš se i ovde.

A šta možeš da kupiš u Temu? Sve. Da, maltene te izazivamo da pronađeš nešto čega nema na ovom sajtu. Sigurni smo da ćeš pronaći gomilu stvari za koje nisi ni znala da postoje!

Tu su, dakle, specijalizovani sunđeri za pranje venecijanera i dispenzer za domaću limunadu (dolazi bez limunade, naravno, to praviš sama, nećemo da sudimo ako ubaciš neki koktel umesto toga), steznici, alat, šerpe, razna obuća i odeća. Samo skokni do pretrage, i garantovano ćeš pronaći proizvod bez kojeg nećeš moći da živiš.

Da ne idemo u previše detalja, daćemo ti neke interesantne kategorije. Tu je muška i ženska odeća i obuća, kao i aksesoari. Ovde možeš obući i svoje mališane po sjajnim cenama, a imaju i širok izbor igračaka.

Možeš i svom mužu naći kojekakve igračke, od alata, opreme za svaki mogući sport, gedžeta, pametnih uređaja i mnogo toga. Definitivno najpovoljniji način da dođeš do svakog materijala za bilo koji hobi, a idealno je i za kupovinu svih vrsta poklona - od poklona za učiteljicu za Osmi mart, do poklona za tvoje kumče.

Tu su, takođe, i knjige (nažalost, uglavnom na kineskom), proizvodi za negu i lepotu, kao i igračke i odeća za tvog kućnog ljubimca. Naravno, tu je uvek i opcija da zahvaljujući Temu.com započneš svoj dropshipping biznis, ali to je već za one malo ambicioznije.

Nažalost, mada su uključili Srbiju među zemlje u koje dostavljaju svoje proizvode, Temu još uvek nije preveden na srpski. No, lako ćeš se snaći, jer je ceo proces vrlo intuitivan.

Foto: pexels.com

Dobro, ali imamo već Aliexpress. Zašto je Temu bolji?

Temu je malo bolja priča od Aliexpressa, iako na prvi pogled deluju vrlo slično.

Možda najvažniji element je da Temu dostavlja stvari dosta brže od Aliexpressa kod nas. I dalje imaš praćenje paketa i isporuke, te ćeš se sigurno prijatno iznenaditi koliko to sve brzo ide.

Drugo, em što su jeftini, em što nude i dodatne pogodnosti za nove korisnike. Na primer, ne bi li te "namamili" da napraviš nalog, daće ti da obrneš krug na ruletu i ponudiće ti popuste u vrednosti do čak 2000 dinara.

Mada na prvi pogled ne deluje mnogo, ako uzmeš u obzir da su im cene uglavnom trocifrene, 2000 dinara uopšte nije malo. Tu su takođe i sjajni popusti za one koji instaliraju aplikaciju. Možeš kupovati i preko kompa i laptopa radi boljeg pregleda njihove sjajne ponude, na samoj aplikaciji pronaćićeš razne akcije na kojima ćeš još više uštedeti, a koje nisu dostupne preko klasičnog web-pretraživača.

Još jedna značajna stvar koja te može privući da probaš Temu je njihova opcija povrata novca ukoliko se cena proizvoda smanji u narednom periodu. Dakle, ako danas kupiš proizvod za $10, a on za nedelju dana bude na akciji i košta $7, možeš preko svoje aplikacije zatražiti razliku u novcu nazad.

Kako mogu da platim na Temu.com?

Razne opcije, raznolike skoro kao i njihova ponuda, su dostupne za plaćanje na Temu sajtu. Možeš platiti debitnom i kreditnom karticom, preko Apple ili Google Pay, a prihvataju i plaćanje preko PayPal-a. Jedino što ne možeš jeste da platiš pouzećem.

Zvuči dobro, a da li je sigurno?

Sa ovom nedavnom inflacijom, retko kad vidimo nešto u prodavnicama a da dolazi sa tako niskom cenom. Stoga i ne čudi da se mnogi brinu da ovo nije "glupa fora da ti otmu pare".

Na sreću, nije. Testirali smo. Zaista je brzo, povoljno je, jednostavno za korišćenje, a pritom ti ne stižu random SMS poruke za posao/paket na čekanju u pošti kao nakon instaliranja aplikacije nekih od naših većih prodajnih lanaca.

Slično kao i na Aliexpressu, zagarantovan ti je povrat novca ukoliko paket ne stigne, stigne oštećen ili se razlikuje od onoga što si poručila. Tu je, naravno, i praćenje pošiljke, kao i opcija da prvi proizvod kojim nisi zadovoljna vratiš potpuno besplatno.

Temu je potpuno legitiman sajt, te se možeš opustiti dok kupuješ tamo. Ako ne veruješ nama, baci pogled šta kažu Facebook i Reddit komentari. Oni su generalno nepristrasni. Mi ne možemo baš toliko biti, jer smo baš zadovoljni našim test kupovinama na Temu do sad.

Naravno, kao i kod kupovine na drugim sličnim prodavnicama i kad odeš u kineski tržni centar, pazi da ne zalutaš! Izazov je naći nešto što nemaju. Mada smo sigurni da uz ove sjajne popuste nećeš potrošiti mnogo, opet, savetujemo da ne preteraš!

Vladana Donevski - Mega Kuponi

Voli dobru šetnju, epsku fantastiku, jaku crnu kafu, i overthinkovanje. Ima previše hobija - ne stiže ni jednim da se bavi.

Glavna noćna mora su joj paukovi, sekundarna odlazak u šoping i bacanje para na nešto što “može ona to i sama da napravi”. Ceni dobar popust za ono što ne može, a obožava kad preostane za dobar čokoladni sufle.