Spremaš se za skijanje? Evo gde da kupiš odličnu ski opremu po sjajnoj ceni!

Već se zabelelo po Kopaoniku, Zlatiboru, i Staroj Planini. Dok nekima ovo znači da je vreme da se psihički spremaju za bljuzgavicu po gradovima, pametniji su već bukirali svoj smeštaj i ski-pass na jednoj od ovih destinacija. Neko je i ulovio priliku da ide na Jahorinu ili na druge prelepe snežne destinacije u Evropi - kapa dole za planiranje unapred.

Ako imaš priliku da otputuješ negde na zimovanje, definitivno treba da je iskoristiš. Nećemo da hvalimo skijanje i ostale zimske sportove same po sebi - ako nikad nisi skijao, pitaj tvoje prijatelje koji jesu da ti čaroliju opišu. Toliko oduševljenje sportom koje ćeš čuti teško da možemo pretočiti u jedan članak, ali možemo reći da je potpuno opravdano.

Čak i da ne skijaš, samo sedenje u toplom dok napolju pada sneg, u nekom mekanom prazničnom džemperu, sa šoljom tople čokolade ili kuvanog vina, može biti pravi reset za organizam. Mnogi hvale i dočeke Nove Godine koje su proveli na nekoj od naših planina!

Ono što ti može povući kočnicu prilikom planiranja zimovanja, pogotovo skijanja, jesu užasno visoke cene za smeštaj, opremu, i ski-pass. No, hajde da ne mračimo, već da pomognemo oko planiranja budžeta i ponudimo neke, relativno pametne, savete.

Koliko okvirno košta odlazak na skijanje?

Nažalost, nije čudo da se reč “zimovanje” u Srbiji često koristi kao sinonim za luksuz. Naše planine su se zadnjih godina kvalitetom popele na visoko mesto popularnih ski destinacija u Evropi, ali je to sa sobom povuklo i značajno više cene.

Smeštaj za, recimo, četvoročlanu porodicu na Kopaoniku izaćiće u minimumu 285 evra sa nekim privatnim smeštajem, dok hotelski ide i do čak 4800 evra. Za sam ski-pass neretko će biti potrebno da izdvojiš oko 150 evra. Da, u tom pogledu čak smo i skuplji od nekih popularnijih skijališta Evrope!

Foto: pexels.com

Naravno, postoji i pristupačniji plan B. Golija se ističe kao popularna, a opet povoljna destinacija, gde su cene skoro duplo jeftinije u odnosu na Kopaonik i Staru Planinu. Za smeštaj možeš proći sa oko 150 evra, dok je dnevni ski-pass između 400 i 500 dinara! Na Goliji nije možda najkul ekipa, ali ako želiš da obradujete sebe, prijatelje, ili porodicu nezaboravnim putovanjem i kvalitetno provedenim vremenom na snegu i u prirodi, trk tamo na obližnju ski stazu!

A gde je tu ostalo, ponajviše skijaška oprema?

No, ako želiš da ove godine častiš sebe ovim nezaboravnim iskustvom po prvi put u životu, važno je da znaš da uz smeštaj i sam put treba uračunati i sve ono “dodatno”, što te o koncu može koštati više nego smeštaj. U ovo sad spada ne samo hrana, piće, i instruktor, već i neophodna oprema, ne bi li tvoje skijanje bilo komforno, sigurno, a ponajviše toplo!

Nije poenta da te obeshrabrimo, već da ti pomognemo da odeš i uživaš. Stoga, hajde da pričamo o opremi za skijanje.

Ako si početnik i prvi put skijaš, često ćeš čuti da preporuku da opremu - iznajmiš. I to donekle ima smisla. Ako nisi sigurica da ćeš opremu koristiti svake godine, već naginješ da ćeš “probati pa videti”, to je relativno dobra opcija sa finansijske strane.

I mada možeš da iznajmiš opremu u većini dobro opremljenih centara, loša, izakana oprema može dovesti do raznih reakcija - od “Sad i nikad više” do “Izlomio sam se, zovite helikopter”. O mogućim promrzlinama, nećemo sad.

Dobra stvar kod opreme za skijanje je činjenica da ne moraš da robuješ cenama koje si video u obližnjoj sportskoj radnji, i od kojih ti se zavrtelo u glavi dok si stajao sa obe noge na zemlji.

Dozvoli nam da te upoznamo sa par prodavnica gde se možeš opremiti za skijanje po ceni jednog skafandera!

Foto: pexels.com

1. Factcool skijaška odeća i oprema

Ima li nešto da ova prodavnica nema? Kada je u pitanju prateća oprema za snežne avanture, ne baš. Ovde možeš pronaći apsolutno sve da ti garantovano bude toplo i sigurno dok uživaš ili padaš po mekanom snegu.

Na Factcool, u sekciji “Ski oprema”, pronaćićeš najsigurnije kacige, rukavice, kape i naočare za celu porodicu, i to po najpovoljnijim cenama. Ne zaboravi i da obiđeš sekciju odeće i obuće za “Outdoor” gde ćeš pronaći idealne jakne, pantalone, čizme, i ostale komade odeće da budeš siguran da si potpuno utopljen.

2. Sinsay ski odeća i zimski modni dodaci

Čak i kad ideš na skijanje, vrlo je verovatno da ćeš značajan deo vremena provesti van ski staze - tu su i obroci, vreme za opuštanje sa prijateljima i porodicom, ili za druženje u lokalnom kafiću/restoranu/baru.

Da ne bi bio “onaj tip” koji se i van staze šeta kao da upravo ide/dolazi sa nje, toplo preporučujemo da ošacuješ i Sinsay. Njihova zimska kolekcija sadrži mekane džempere, udobne dukserice, i tople jakne. Ako želiš da ti bude toplo, a sa stilom, i pritom povoljno, pogledaj šta imaju u ponudi pod kategorijama “Za zimske dane” i “Aktivna zima”- sigurni smo da ćeš pronaći šta da nosiš tokom tvog boravka na skijanju van ski staze.

Foto: pexels.com

3. AliExpress skijaški dodaci

Nepromašivi AliExpress uvek je rešenje za sve ono što ti treba, ali apsolutno ne smatraš da zaslužuje da toliko košta. Od samogrejućih čarapa, kaciga, i naočara, do prateće opreme poput torbi, držača, i štitnika za kukove u obliku ogromne plišane kornjače za bezbolne padove, sve ćeš to pronaći na AliExpress-u.

Ne ustručavaj se da pogledaš i šta imaju u ponudi po pitanju tople odeće i obuće, jer te neće razočarati - sigurni smo da možeš da se obučeš za skijanje po cenama koje greju i tvoj novčanik.

Dakle, ipak staje u budžet! Hajdemo na sneg!

Dok se pametno planira, bukira i kupuje, uvek se može naći novca da se priušti i zimovanje, i da ono prestane biti luksuz. Kada je ski oprema, topla odeća, i prateći program u pitanju, važno je znati gde da kupuješ - a kupuje se dobro tamo gde su odlični popusti!

Tako da, ako se spremaš za skijanje, ili u minimumu, planiraš da prođeš povoljnije za novogodišnje i božićne poklone, obrati pažnju na ove prodavnice!

A, ako ideš na skijanje po prvi put, iskoristićemo onu staru Britansku rečenicu koju koriste da požele nekome sreću: Slomi nogu!

Vladana Donevski - Mega Kuponi

Voli dobru šetnju, epsku fantastiku, jaku crnu kafu, i overthinkovanje. Ima previše hobija - ne stiže ni jednim da se bavi.

Glavna noćna mora su joj paukovi, sekundarna odlazak u šoping i bacanje para na nešto što “može ona to i sama da napravi”. Ceni dobar popust za ono što ne može, a obožava kad preostane za dobar čokoladni sufle.