Gde da kupiš povoljne kućne aparate koji ti štede ono najvažnije – vreme?

Jednog dana uključili smo svoju prvu turu veša - ne znajući da smo upali u opasnu zamku. Kućni poslovi, kada ih se jednom prihvatiš, nikad ne prestaju. Od peglanja (ko ima živaca) do ribanja kupatila (prosto moraš), iste muke te redovno čekaju, skoro pa svaki dan, bez izuzetka.

I mada naše babe vole da prate crkvene kalendare i objašnjavaju nam koliko sveci imaju protiv da klikneš dva dugmeta na veš mašini na crveno slovo, istina je da će nas isti taj veš, sudovi, ili usisavanje sačekati već sutradan.

Razna istraživanja ukazuju da provodimo u proseku oko 3 sata u neplaćenim poslovima svakog dana. To uključuje kuvanje, čišćenje, i spremanje. To je preterana količina vremena koje možeš provesti uživajući sa svojim najmilijima, u nekom hobiju, ili prosto - u bilo kojoj drugoj aktivnosti koja te zapravo uveseljava.

Stoga, zašto ne iskoristiš prednosti koje nam je tehnologija u 21. veku donela? Čoveka na mesec smo poslali još u prethodnom, a u Los Andjelesu već uveliko šljaka taksi bez vozača. Zašto onda, pobogu, ne bi smo delegirali svakodnevne obaveze nekom zgodnom aparatu?

Hajde da pokrijemo nekoliko prodavnica u čije online prodavnice možeš ući i nabaviti tehniku da radi umesto tebe, a po ceni koja se definitivno isplati. U svakom smislu, kada se uporedi koliko vremena i energije trošiš na neke od kućnih poslova, svaka tehnika koja ti to “skida sa vrata” se isplati!

Najbolji robot usisivači - iRobot

Okej, odluka je pala. Vreme je da se taj “Slobodin” usisivač penzioniše. Ako ćemo iskreno, sigurno radi preko 60 godina. Primamljivi su ti svi ti štapni usisivači, a mami te i ideja da nikad više ne moraš menjati kesu? Nema smisla da se ikada više bakćeš sa kablovima, crevima, niti da razmišljaš gde ćeš sa njim kad usisaš.

Uz svoj lični Roomba robot usisivač, iz milošte zvan Rumba, nikad više ne usisavaš - samo digneš noge kad prolazi! Plus, ako imaš mačku, možeš napraviti i neki viralan video gde se vozi na tvom novom usisivaču, a na tebi je samo da stisneš dugme kad je vreme za usisavanje!

Ovi rumba usisivači su odmor mozga kad su podovi u pitanju. Pustiš ga da izmapira stan ili kuću, daš mu specijalne intrukcije ako su potrebne, i ne misliš više - uključiš ga i odeš na kafu, a dom usisan i prebrisan kad se vratiš! Pritom, sam se vrati da se napuni, pa ne moraš ni o tome brinuti!

Foto: pexels.com

Tu su i modeli koji brišu podove, poznati kao Braava, koje možeš uključiti da prebriše tvrde podove i pločice, pa sa zadovoljstvom baciti tu kofu i džoger u obližnji kontejner. Doduše, ako si fan čupavih tepiha na tvojim podovima, treba ti Roomba Combo. On ima senzore koji mu pomažu da prepozna gde je, pa podove briše a tepihe usisava, i ne brini - neće ih pobrkati.

Idealno je rešenje za ljude sa malom decom ili kućnim ljubimcima kojima je usisavanje svakodnevna obaveza. Ovi usisivači vrede svaki dinar, pogotovo sa ovolikim popustima u iRobot prodavnici!

Najpraktičnija bela tehnika - Emmezeta

Jedna ogromna robna kuća poput Emmezete nudi ti pregršt prilika da unaprediš svoj dom, i ovde ćeš naći najpovoljniju belu tehniku koja će na klik rešiti veliki broj tvojih problema. Kad kažemo belu tehniku, mislimo na apsolutno svu tehniku koja ti je potrebna, od tostera do “pingvin” klime.

Zameni te ringle na kojima čekaš da voda provri dvadeset minuta indukcionim, i obraduj se ujutru najbržom kafom ikad. Unapredi klopu koja izađe iz tvoje kuhinje pravom rernom, dobrom vagicom da izmeriš sastojke, ili se opredeli za neki pekač na topao vazduh za zdraviju alternativu fritezi. Tu su i seckalice, blenderi, i drugi mali aparati da što pre izađeš iz kuhinje.

Ne suši više veš međ smrdibubama leti, i na sred dnevne sobe zimi - prosto ga ubaci in sušilicu. Savet eksperta: Ako ga odmah izvadiš iz sušilice čim završi, ne moraš ni da peglaš, samo ga lepo spakuj! Tu su i pegle na paru, koje će uštedeti mnogo živaca na svim onim košuljama koje jednostavno moraš opeglati.

Obraduj klince aparatom za krofnice - da, za iste one krofnice za kojima toliko kmeče na plaži u Grčkoj! Ugrabi ove odlične popuste za Emmezetu, i delegiraj neke od tih kućnih poslova aparatima koji će te zaprepastiti i naterati da se zapitaš kako li se živelo bez toga dosad.

Mali aparati koji štede vreme - AliExpress

Kad smo kod gedžeta koji štede vreme, živce i novac, nema boljeg mesta od AliExpressa. Sve ono što mi još nismo dočekali da se pojavi u našim radnjama naći ćeš u ovoj prodavnici. Od mašina za sudove koje su dovoljno male da stanu na radnu površinu, retro ketlera, do vodenih usisivača za tapacirani nameštaj - sve ima na jednom mestu.

Foto: pexels.com

Ako si u potrazi za magnetnim peračima prozora koji peru sa obe strane (razumemo, svekrva dolazi, i važno je da prozori budu čisti čak i spolja na četvrtom spratu), mini ručnim peglama na paru koje možeš strpati u kofer za instagramične autfite i kad putuješ, ili pak ultrasoničnim čistačima da ti nakit više nikad ne bude prljav - naćićeš ih ovde, i to po neverovatnim cenama.

Nema smisla dalje da nabrajamo šta sve možeš naći na AliExpress, kad je tamo veći izazov da ne nađeš nešto. Tako da, ako te neki “kućanski” posao muči, skokni na ovaj sajt, i reši taj problem jednom zasvagda.

Specijalna napomena: LightInTheBox

Podjednako raznovrstan kao i AliExpress, LightInTheBox je još jedno odlično online rešenje za kupovinu svega što ti ikad padne na pamet da može da olakša svakodnevne kućne poslove.

Od električnih otvarača za vinske flaše, prenosivih blendera za prirodni ceđeni sok gde god da si, do ventilatora da se rashladiš i raznih grejača da se ugreješ, LightInTheBox ih sigurno ima u svojoj ponudi po sjajnim cenama. Stoga, ne ustručavaj se da pogledaš i njihovu ponudu i uporediš sa drugim mestima!

Dakle, šta unapređujemo prvo?

Pronađi aparat koji ti je potreban, i ne razmišljaj više o tome koliko šta košta. Umesto toga zapitaj se, koliko tvoj sat košta? Pogotovo onaj sat proveden u dosadnom poslu koji je mogao da bude odrađen sam od sebe uz pomoć pravog alata.

Kad se preračunaš, i shvatiš da zaista nikad više ne moraš da slušaš buku usisivača, juriš štipaljke po kući, ili cepaš drva za grejanje (inverter klima!), već da možeš da oslobodiš vreme za neke prijatnije aktivnosti - ugrabi jedan od ovih popusta, i trk u jednu

Vladana Donevski - Mega Kuponi

Voli dobru šetnju, epsku fantastiku, jaku crnu kafu, i overthinkovanje. Ima previše hobija - ne stiže ni jednim da se bavi.

Glavna noćna mora su joj paukovi, sekundarna odlazak u šoping i bacanje para na nešto što “može ona to i sama da napravi”. Ceni dobar popust za ono što ne može, a obožava kad preostane za dobar čokoladni sufle.